Friday 27 January 2012

ACTA

Než začnu o čemkoliv jiném, dovolte mi zmínku o ACTA, protože ať chcete nebo ne, tohle je hlavní téma posledních dní.

Ještě minulý týden jsem sotva věděla, že něco takového existuje, neboť vůbec nikde se o tom nepsalo, v českých ani japonských médiích se nikdo slovem nezmínil a první článek jsem četla až po úspěšných protestech proti SOPA/PIPA. Když mi manžel tvrdil, že se proti tomu v Polsku silně protestuje, nechtěla jsem tomu věřit a zprávy o tom jsem nacházela pouze v polštině - jako by to ani nebyla pravda. Avšak když přišel s tím, že se to chystá podepsat i ČR, málem jsem se mu vysmála.

Bláhová jsem byla - dnes ráno mě čekal na fejsu šok, když jsem se dozvěděla, že naši milí zástupci to podepsali. Ani jsem netušila, že o tom uvažují, všechno bylo tajné, a kdyby se nezmínilo japonské ministerstvo zahraničí, pravděpodobně o tom nevíme ani teď. Podepsat něco, co se dotkne téměř každého z nás, naprosto v tichosti bez vědomí občanů - tomu se říká demokracie? Normálně mě politika nesere - a když, tak si postěžuju na twitteru a je to, ale tentokrát jde o něco, co mě fakt totálně dostalo. Už jen ta představa, že až odsud budu odjíždět, tak se mi někdo bude přehrabovat v kompu, v trosce či mobilu, jestli tam náhodou nemám něco, co by se jim nemuselo líbit, že mě někdo bude 24/7 kontrolovat, co dělám na netu a jaké stránky navštěvuju - to se mě sakra hodně dotýká. Copak člověk nemá právo na svobodu? Tohle svobodou nazvat nemůžu, ať se na to podívám z jakékoliv strany.

Sice se tvrdí, že se tím pomůže umělcům, kteří kvůli internetu přicházejí o zisky, ale ve skutečnosti jsou z tohoto zákona nadšené skupiny typu OSA či nahrávací společnosti, ale nikoliv samotní umělci (viz reakce Paulo Coelho na jeho blogu a otevřený dopis Neila Gaimana americké vládě). Protože co si budem povídat, tady nejde o nějaké duševní vlastnictví, které nám tu neustále vnucují, tady jen o jedno - o prachy. Protože OSA a jí podobné organizace jsou přeci děsně chudé a za svou práci (co že to vlastně dělají?) si zaslouží odměnu. Jako by nestačilo, že platíme daň za prázdná céda, dývka či exterňáky, a to i v případě, že si na ně chceme dát jen svoje vlastní věci, tedy naše (duševní) vlastnictví.

Pro bližší informace doporučuju nejnovější článek T'Sal na jejím blogu a posléze i odkazy, které se nacházejí na konci jejího článku. Já vám jen ještě doporučím tohle video na stránkách Anonymous, které jednoduše a přehledně vysvětluje ACTA a důsledky podepsání takového paskvilu.

A samozřejmě nejdůležitější odkaz vůbec - odkaz na petici proti ACTA. Postavte se za svobodný internet, řekněte o tom všem známým, šiřte informace, kde to jen půjde, aby se o tom všichni dozvěděli - protože nevědomost je možná blažená, ale v informovanosti je síla, a pouze když o nebezpečí budeme vědět, můžeme se mu postavit.

1 comment:

  1. Neinformování o protestech v Polsku mě nadzvedává ze židle. Už druhý den jsem včera bláhově seděla u televize, přepínala z jedněch práv na druhé a stále věřila, že se přece jen alespoň zmíní...
    Co mě včera dorazilo bylo, že například Prima vůbec neinformovala ani o samotném podepsání ACTA.

    Odkaz na petici i video jsem v uplynulých dnech rozeslala snad všude, pravidelně spamuji i stránky typu 4chan.
    Však co více můžeme dělat, než se snažit pomoct alespoň takovou troškou? Ach :/
    Děsí mě to, po prvním shlédnutí videa mi na mysl přišel Orwellův román 1984.

    ReplyDelete