Saturday 16 December 2017

Junichi Watanabe: Beyond the Blossoming Fields

Tuhle knížku jsem objevila při náhodném bloumání v hlubinách katalogu městské knihovny, které tímto děkuji a prosím si další takové knihy.

Příběh vsazený do přelomu 19. a 20. století se točí okolo mladé dívky Ginko Ogino, kterou její rodina - jak už tomu je zvykem - provdá. Jenže manžel nepatří k těm nejvěrnějším a nakazí dívčinu pohlavní nemocí, kvůli které nemůže mít děti. Samozřejmě se vina přičte dívce, která od něj uteče zpět domů, a manželé se rozvedou. Což není zrovna příznivé ani pro ni samotnou, ani pro její rodinu, takže se není co divit, že se v ní hromadí vztek a bezmoc.
To nejhorší ji však čeká; aby její nemoc mohla být léčena, musí být prohlédnuta doktorem. Mužským, protože ženy v tehdejší době nemohly studovat medicínu. Dívčinou to otřese natolik, že se nakonec rozhodne, že takhle teda ne, že s tím se něco musí udělat a že není důvod, proč by se žena nemohla stát lékařkou. A vydá se do boje se společností, která je i dnes, o století později, ovládaná muži.

Napůl beletrie, napůl biografie, tahle kniha byla prostě skvělá - teda její první část.
Jen jednu věc bych jí vytkla: druhou část, která se zabývala dívčiným druhým manželstvím s náboženským ťulpasem, který ji odvlekl do divočiny na Hokkaidó hledat lepší život. Spoiler: na Hokkaidu není. To bylo celé takové meh, ale zas to bylo třeba k doložení souvislostí a vysvětlení, proč nakonec protagonistka dopadla tak, jak dopadla.

Prostě co si budem povídat, za všechno můžou chlapi :)

No comments:

Post a Comment