Saturday 4 June 2016

Mini-krize (středního věku)

(stárnu)(a nadpisy se nezlepšují)(yay)

Jedno úžasné moudro na tumblr tvrdí: "I used to think that adulthood was one crisis after another. I was wrong. As it turns out, adulthood is multiple crises, concurrently, all the time, forever." (Vždycky jsem si myslel, že dospělost je jedna krize za druhou. Mýlil jsem se. Jak se ukázalo, dospělost je hromada krizí, všechny najednou, pořád a navždy) Já můžu dodat jen: ámen.


V mém případě naštěstí o nic zas až tak vážného nejde. Mozek usoudil, že jsem teď měla nějaké moc klidné období, tak mi začal náhodně předhazovat všechno, co běžně odmítám řešit, asi abych na nic nezapomněla a neměla pocit, že je všechno v pořádku. Nejprve se nechal inspirovat tím, že Warrion hodila do placu knížku The Invisible Orientation: An Introduction to Asexuality, a vznesl dotaz, co já na to. Pár dní jsem tedy strávila zkoumáním, co já na to, přičemž odpověď jsem stejně nevymyslela.

Někdy v tu dobu se mi po dlóooouhé době ozval jeden známý a já zjistila, že bych potřebovala návod, jak s někým vést hovor tak, abych buďto já nebo druhá strana neměla potřebu se jít zabít. Existují na to kurzy? Naučné knihy? Nebo prostě navždy budu neschopná i v tomhle ohledu a nikdy nebudu vědět, co bych měla dotyčnému odpovědět? Osvědčilo se mi pokládat otázky, aby hlavně mluvila protistrana, ale vždycky vymyslím jen jednu dvě, a to hovor zrovna moc neposune...

Ale do toho už jsem (opět) dostala pozvání na narozeninovou oslavu do Polska, přičemž dotyčný se mi už pár let nijak neobtěžuje popřát k mým narozeninám (měla jsem je vůbec letos?). Tím rozvířil další přemítání nad věcma, s nimiž stejně nemůžu nic udělat, takže je vlastně zbytečné se jimi zabývat (a přece...).

K tomu jsem zase oprášila staré dobré "tak třeba bych o sobě mohla svým známým dát vědět, že ještě žiju - mluvíme spolu ještě, ne?", což je samozřejmě spojené s hloubáním nad tím, s kým vlastně nemluvím, proč a jestli se mám pokoušet s tím něco dělat, nebo je mám radši nechat na pokoji. Když se mnou nemluví, tak asi mají důvod, že?

Mezitím si pravidelně připomínám, jak jsou mí známí úspěšní a mají (povětšinou) fajn práci (nebo tři děti - ta zachraňuje populaci i za mě - díky ti) a já tu sedím sama v prázdném kanclu a nikam se osobnostně ani pracovně neposouvám, protože jsem příliš neschopná na to, abych si našla něco lepšího, na nic se nehodím a nic nezvládám a měla bych být ráda, že mám alespoň nějakou práci (jsem - prachy potřebuju).

No a včera mozek prosmejčil ty nejzapadlejší kouty a průběžně mi během dne předhazoval sbírku momentů, které jsem fakt nezvládla, kde jsem řekla nebo udělala nějakou pitomost či kde jsem se skvěle ztrapnila (protože jestli mi něco jde, tak je to právě tohle).

A dny ubíhají a já všechno zatlačuji do pozadí, protože taková dospělost nejspíš je. Nudná. Pachtit se dnem za dnem na cestě k vytouženému víkendu, který prosviští kolem rychlostí světla, a pak zase přežít další vleklý týden, znova a znova.

Ale víte co - seriály nejsou tak špatný (když vypustíte ty všudypřítomný milostný zápletky, který nikoho nezajímaj), knihy taky dobrý a všechno to jistí japonští idolové a fanfikce. Tohle je to, okolo čeho se točí a nejspíš vždy bude točit můj život. Co si budem povídat, já se nezměním, můj život taky ne, tak se s tím prostě smířím. Nikdy nebudu mít hromadu přátel, nikdy nebudu prudce sociální a nakonec prostě a jednoduše zůstanu sama.

Mimochodem, už jste viděli How to Get Away with Murder? Momentálně jsou dvě řady, které se točí okolo hrstky studentů právničiny a jedné jejich vyučující, která si je k sobě vezme na praxi. Nejdřív se řeší pouze případy, které s nimi nemají přímou spojitost, ale už od počátku víme, že i oni se do něčeho zapletou. První řada skvělá, druhá se začíná zbytečně zamotávat. A hlavní roli má Alfred Enoch, známý z filmů o Harry Potterovi jako Dean Thomas (ten nám ale vyrostl).

Momentálně dávám šanci i Shadowhunters, ačkoliv s knižní předlohou jsem sekla někde v půlce, protože se to prostě nedalo. Nikoho nepřekvapí, že na tenhle seriál mě navnadila ta všemi oslavovaná scéna, kde se Alec ocucává s Magnusem Banem. Jop, takovéhle drobnosti mi stačí ke štěstí. Jen doufám, že se zrovna tohohle dílu dočkám brzy, protože to jinak za mnoho nestojí. Vytrvávám kvůli dvěma věcem - vlasům protagonistky, protože to je prostě božská hříva, a Magnusovi, protože má lepší linky, než já kdy zvládnu (a vůbec je celý úžasný). Míň toho slizkého blonďáka, víc Magnuse! XD

Jestli jsem Vám ještě nikdy nedoporučila Last Friends, tak je nejvyšší čas. Kdybych někoho lákala na japonská dorama, tak bych lákala tímhle, protože a) skvělé obsazení, co umí hrát (Eita!), b) hlavní příběh skvělý, c) vedlejší postavy a jejich příběhy skvělé a d) poselstvím není, že láska nade vše, nýbrž že přátelství překoná veškeré trable. A že jich je - ale nebudeme spoilovat, zkoukněte sami. Bonus: Eitovy vlasy <3

Už jste četli Captive Prince? Že ne? Tak honem do toho! Tahle australská trilogie se věnuje osudu Damianose, prince, který byl na příkaz svého bratra zajat a poslán do nepřátelského království jako otrok, a to přímo pro tamního prince Laurenta. Podaří se Damianovi osvobodit a vrátit se zpět domů? Nebo Laurent zjistí, o koho jde, a zabije ho? Nebo že by si Damianos získal Laurentovu důvěru? Kdo ví... (já jo :) Připravte se ovšem i na mučení, násilí všeho typu, sem tam nějakou tu smrt... Stojí to za to! ^^

V práci mám teď trochu volněji, tak si momentálně čtu BL mangy a objevila jsem autorku s pseudonymem Shoowa. Její Džin to neko wa jobu to konai má zajímavé postavy i vztahy mezi nimi a ne zrovna happyend, ale jestli máte rádi hořkosladké příběhy (je to vůbec české slovo? nebo jen anglicismus?), jen do toho. Ještě lepší pak bylo Niini no mori o jednom zvláštním lese plném antropomorfních zvířat (škoda jen, že poslední kapitola nebyla přeložena, protože se manga dočkala oficiálního anglického vydání před dokončením amatérského překladu).

Momentálně se prokousávám jednou francouzskou detektivkou v japonském překladu - Sono onna Arekusu (v češtině normálně Alex) od Pierra Lemaitreho (protože blešák - nejnovější úlovky vidíte níže).
Tu úplně vlevo teď čtu
A taky dokončuju sukni z té kostkované látky, která tvoří podklad obrázku výše. Ale o tom až zase příště :)

6 comments:

  1. Tyjo, Captive Prince... povazuju se za "znalce" MM zanru, nacteneho toho mam celkem dost, ale tohle je proste kniha co mi absolutne nesedla, vzdala jsem ji v polovine prvniho dilu a pokazde, kdyz slysim, jak ji nekdo vychvaluje, jen nechapave vrtim hlavou :) skoda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já měla sto chutí vzdát ji u druhého dílu, protože to bylo samé plánování postupu, ale u konce už jsem byla ráda, že jsem vydržela, no a trojka skvělá.

      Tak ne každému sedne všechno. Třeba jedna kamarádka byla nadšená z Mind Fuck a já se tím sotva prokousala, absolutně mě to nebralo a o dalším dílu jsem ani neuvažovala...
      Co tě odradilo, smím-li se zeptat?

      (hej, doporuč něco, když už tu jsi :)

      Delete
    2. Vidíš, zrovna Administrace patří k mým top knihám :) První díl mě zaujal příběhem a prostředím, od druhého i tím ústředním vztahem :)

      Myslím, že pro mě asi byla překážka žánr, fantasy není úplně můj šálek čaje (kromě urban fantasy). Ale myslela jsem, že to překousnu, když je to tak dobré - moc nemusím ani klasické sci-fi s vesmírnými loděmi a pár dobrých kousků jsem četla, ale tohle mě fakt těžce nebavilo...

      Co bych ještě doporučila... miluju třeba všechny díla od Alksandra Voinova (vede zatím trilogie Soldiers - dlouhé, drsné, realistické, válečné prostředí), z těch odpočinkových třeba J.C.Price a třeba její Psycop nebo Mnevermind...nevím, jaké podžánry MM máš ráda, ať můžu doporučit něco konkrétnějšího, tyhle dvě jména (spolu s Mannou Francis, ale o té jsi psala že se ti nelíbí) jsou u mě sázka na jistotu :)

      Delete
  2. Vražedná práva mě nějak nezaujaly. Ani jsem nevěděla, že na téma smrtelných instrumentů udělali seriál. Mě se líbil první a druhý díl Captive prince, třetí mi už tak nesedl, i když jsem si přečetla první a druhý znovu, když třetí vyšel, abych to měla čerstvě dohromady. Hodně mi to připomíná moje zklamání z korejských dramat, jsem tam nadšená z celé série, ale poslední díl dva to zabijou víc než klišoidním klíše. Descendant of Sun jsou světlou výjimkou, kde jsem milovala každý díl a bylo mi líto, že to skončilo. Dívala jsem se na tu autorku, ale můžeme mít sebelepší příběh, ta kresba mě odpuzuje od čtení.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smrtelné instrumenty...(hmm, budu muset doplnit znalosti českých názvů) - knihu jsem zvládla přečíst asi do půlky a jsem za to na sebe hrdá, protože to bylo strašný :D Četlas to? Kupodivu je to nějaký oblíbený... A pak natočili film a ten byl naopak dobrej, až jsem tomu ani věřit nechtěla. A teď tohle...

      Klišé až v posledních dílech korejských dramat? Sleduješ lepší věci než já! Já obracím oči v sloup hned ze začátku (a proto jsem dokoukala snad jenom dvě dramata - Sungkyunkwan Scandal a cosi dvojdílnýho - Splash Splash Love nebo tak nějak).

      Jn, třetí díl byl najednou podezřele fluffy (z čehož ovšem mé srdce plesalo, protože jsem se furt bála, že mi tam někdo umře). A to jak to dopadlo - jestli měl být happyend, tak to snad ani jinak nešlo...

      Delete
    2. Jo film byl dobrý a v sérii instrumentů jsem se naposledy myslím dostala ke čtvrtému nebo pátému dílu. Mě se to zas tak špatně nečte. No oni jsou tam klišé celou dobu, ale v posledním jednom až dvou dílech je to najednou 500x koncentrovanější. Zkus fakt Descendant of Sun, nebo Moorim school - to druhý je hezký kvůli soubojům a tý hudbě. 8D No byl fluffy, s čímž bych neměla problém, ale když máš první dva díly brutus, tak třetí díl by měl začít brutus a přejít pomalu do fluffy. 8D

      Delete