Tuesday 18 May 2021

Jak po třicítce přijít ke kamarádkám?

Běžní lidé mého věku řeší vztahy, svatby a děti (ti normálnější pak kočky, počítačové hry a fantasy) a já tu sedím a přemítám, jak se hledají přátelé.

Ale vážně - jak se po třicítce hledají přátelé? A kde?

Já jsem teda dosud všechny kamarádky potkala na školách a za pomoci obrovské dávky štěstí se mi podařilo udržet se v jakéms takéms kontaktu s nimi i po skončení školy. Občas to teda probíhá stylem "rok jsem o tobě neslyšela, tak zajdem na kafe a pak o sobě zase další rok nedáme navzájem vědět", (no, spíše často než občas), ale já je teda za kamarádky považuju, i když od nich po tak dlouhou dobu vlastně vůbec nemám žádnou zprávu a nejsme v kontaktu.

Ale školní docházka je nenávratně za mnou a co si má chudák introvert teď počít?

Jednou možností je zaměstnání. Teda bylo by, kdyby věkový průměr mých kolegyň nebyl 50+. Naštěstí jedna z referentek byla mého věku a navíc extrovert, což je obdoba zlatého dolu. Takoví lidé si s vámi prostě chtějí popovídat a tak trochu si vás přivlastní, což jako nemluvný introvert prostě ocením. Po těch pár letech příliš dlouhých rozhovorů v pracovní době a občasných společných obědů už jsme zhruba někde na úrovni kamarádek - ona mi posílá fotky svého zvířectva a upletených věcí, já jí posílám své šicí výtvory.

No a dnes jsem se dozvěděla, že ženská, za kterou zaskakovala, když byla na mateřské (dvakrát po sobě), se má v září vrátit a kamarádka u nás teda asi končí. Je to moje jediná kamarádka z práce a co já si bez ní sakra počnu? S dalšími kolegyněmi sice taky vycházím dobře, ale to jsou všechno pracovní vztahy - ve volném čase bych s nimi na kafe asi nešla, protože kromě pracovních věcí si nemáme co říct. Ony mají většinou před důchodem/už jsou v důchodu a zabývají se úplně jinými věcmi než já. Společného (kromě práce) nemáme prakticky nic.

Najít si kamarádky v práci tedy padá. Co tu máme dál? Internet?

Potkali jste mě někdy na netu? Nejsem zrovna přátelská osoba - s cizími lidmi se prakticky nebavím, chaty mě nikdy nebraly a vrchol mé socializace je odpověď na komentář na blogu (a občas ani to ne). Twitter mám uzavřený, na ao3 zásadně na nic neodpovídám a na tumblru jsem komentovala věci jen u dvou dívčin, z čehož jedna před pár lety zmizela z netu a druhé píšu jen povzbuzující komentáře, když zápolí se školou/hledáním práce/životem obecně. Absolutně nechápu, jak si lidé hledají kamarády na internetu. Tedy teoreticky ano - začnou se bavit o společném zájmu a nějak se pak prostě baví dál. To je kapku problém, když toho člověk moc nenamluví (v tomhle případě asi spíš nenapíše). Já raději čtu hovory ostatních a tiše proplouvám nepozorována okolo. To mi vyhovuje a asi i proto jsem nikdy neměla moc problém s nějakými agresivními anonymy nebo něco podobného. Nikdo proti mě nic nemá, když se prakticky nikdy nevyjadřuju.

Takže internet taky ne.

No a tady končíme - nic dalšího, co by vyžadovalo alespoň minimální socializaci, nedělám. 

Tož asi žádné kamarádky pro mě. Musím si vystačit s tím, co mám; nic dalšího už nebude. 

Na druhou stranu nepatřím zrovna k nejsdílnějším lidem a mnohem raději poslouchám, jak se ostatní baví, než abych se zapojovala. Ideální je, když se sejdou tak dvě až tři kamarádky a já jim dělám takové to páté kolo u vozu. To nemluví zrovna v můj prospěch a někdy si tak říkám, proč by se mnou vůbec někdo chtěl kamarádit, když nemám co nabídnout...

Chjo, já jsem fakt samotář až to bolí.


(Tento příspěvek vznikl jen proto, že jsem si chtěla postěžovat, že přijdu o kamarádku/kolegyni.)

3 comments:

  1. Tak to jsme na to stejně, většinu kamarádek a kamarádů se jen tak udržuji ze střední školy a VOŠ. Na vysoké jsem kamarádky nezískala, protože jsem měla jiné zájmy než ony. Jednu kamarádku jsem získala díky tomu, že naši rodiče se přátelí, takže jsme jezdili jako velká rodina všichni dohromady a jednoho kamaráda jsem získala díky bráchovi, protože to byl jeho nejlepší kamarád a dobře si rozumíme. Svoji nejmladší kamarádku ( většina je jich mého věku, ona je o cca 3-4 roky mladší) jsem kupodivu získala, když jsem jela na Advík a on potřebovala někoho, s kým by jí máma pustila a tak jsme se seznámily. 8D V práci taky nemám jak získat kamarádky, vzhledem k tomu, že ve svých 35 letech jsem o 7 let mladší než druhá nejmladší kolegyně a většině je 50 a víc. Na internetu se bavím s pár lidmi, ale jen tak obecně, za kamarády bych je nepovažovala. A to jsem narozdíl od tebe extrovertní introvert (není to protimluv). Většinou ráda poslouchám, jak se ostatní baví, ale občas se chci přidat. 8D

    ReplyDelete
  2. Já doufám, že po tom posledním roce ještě nějaké kamarády mám, jinak jsem namydlená úplně xD
    Moje firma je převážně mladší kolektiv. Od mého věku níž včetně bosse. Jedinou výjimkou jsou personální, účetní a údržbář. Jediné osoby, se kterými komunikuji jsou personální a účetní, zbytek neumím identifikovat. V Mordoru nikam nechodím a vlastně se ani neumím seznamovat. Všichni moji přátelé si mě tak nějak ulovili sami. Nikdy jsem tyhle věci neiniciovala. Začíná to vypadat, že to nebude jen stáří, které strávím výhradně ve společnosti své sestry >.<

    ReplyDelete
  3. Děvčata, jsme v háji ¬_¬

    ReplyDelete